Traumatische ervaring
Trauma: wat zijn de kenmerken?
Je merkt dat je gespannen bent, schrikachtig, prikkelbaar, gespannen, onrustig. Meer dan normaal. Je wordt ineens overvallen door flashbacks van de gebeurtenis en hebt nachtmerries waarin het lijkt alsof de gebeurtenis zich opnieuw voltrekt. Wat er is gebeurd, is zo anders, pijnlijk, schokkend of extreem, dat het niet lukt om dit zomaar een plek te geven in je hoofd.
Veel voorkomende klachten
Depressiviteit, moeheid, last van piekeren zijn veel voorkomende klachten na een traumatische ervaring. Denken aan de nare gebeurtenis roept zoveel pijn, verdriet of angst op, dat je de herinneringen uit de weg gaat en ze wegstopt. De impact van wat je hebt meegemaakt, kan ook (veel) later aan de oppervlakte komen.
Negatief zelfbeeld
Het effect is dat herinneringen zich blijven opdringen en dat gaat vaak gepaard met angst en (heftige) emoties. De spanning in je lichaam bouwt zich op, je krijgt hartkloppingen en hoofdpijn, schaamte- en schuldgevoelens worden versterkt en het vertrouwen in andere mensen neemt af. Je voelt je onzeker en onveilig.
Wat kun je eraan doen?
Trauma is goed te behandelen. Door je juist bloot te stellen aan de pijnlijke herinneringen, kan de verwerking starten. Om een juiste diagnose te stellen, plannen wij een intake waarin wij kijken of de klachten voldoen aan bepaalde criteria. Belangrijk is dat we onderzoeken welke invloed de traumatische gebeurtenis op je dagelijkse leven heeft en welke gedachten en gevoelens hierbij een rol spelen.
Wordt de behandeling door de verzekering vergoed?
Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden of neem contact op met je ziektekostenverzekeraar.