Psychologie- en Psychotherapiepraktijk Capelle West

Uw kracht en ontwikkeling centraal

Somberheid

Een depressie is een ziekte, waarbij je langere tijd je erg somber voelt, weinig energie hebt en nergens zin in hebt.

Iedereen voelt zich wel eens down, zonder energie, of in de put. Dat zijn normale gevoelens, die passen bij tegenvallers of problemen van het leven. Vaak duren die gevoelens enkele uren of enkele dagen. Als je hier langere tijd last van hebt en je je niet meer over de somberheid heen kan zetten, spreken we van een depressie.

In een depressie kan alles grijs of zwart lijken. Je voelt je triest of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, je verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om je te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist en dof en leeg gevoel van binnen. Je kan jezelf verwijten maken of je schuldig voelen. Je twijfelt veel meer bij het nemen van de simpelste beslissingen. Je huilt, of je zou wel willen huilen maar dat lukt niet meer. Oude of slechte herinneringen van vroeger kunnen ineens weer terugkomen en een rol gaan spelen in je leven.

Depressie komt bij veel mensen voor. Tien procent van de mannen en twintig procent van de vrouwen zullen in hun leven een depressie krijgen.

Een depressie kan op alle leeftijden voorkomen. Zowel oudere als jonge mensen kunnen er last van hebben. Bij kinderen en jongeren kan een depressie zich uiten als gedrags- en leerproblemen. Bij ouderen wordt een depressie soms verward met dementie.

Meest voorkomende verschijnselen van een depressie:

  • Je voelt je elke dag somber
  • Je vindt dingen minder interessant of het lukt je niet (of minder makkelijk) om plezier te maken
  • Je eetpatroon verandert en/of je valt af
  • Je slaappatroon verandert, of je hebt problemen met slapen
  • Je voelt je elke dag moe en hebt weinig energie
  • Je voelt je hopeloos, waardeloos of heel erg schuldig
  • Je vindt het moeilijk om je te concentreren, je merkt dat het denken langzamer gaat
  • Je vindt het moeilijk om beslissingen te nemen
  • Je bent onrustig (of anderen zien aan jou dat je onrustig bent), of juist heel traag in je beweging
  • Als je in de spiegel kijkt zie je weinig emoties in je gezicht
  • Je denkt er wel eens aan dat je het leven zinloos vindt, je denk wel eens aan de dood en of je zelfmoord zou willen plegen
  • Je bent bang dat je een ernstige ziekte hebt, of je maakt je erg veel zorgen over geld

Wat kun je eraan doen?

Meest bekende vorm van behandeling voor depressie is de cognitieve gedragstherapie. In de behandeling brengen we de psychische en sociale oorzaken van de depressie in kaart, wordt gewerkt aan copingmechanismen en activering. Daarnaast is er ook aandacht voor de rol van relaties die je met anderen hebt.

Daarnaast kan het zo zijn dat er in eerste instantie, voor een korte periode, medicamenteuze behandeling nodig is. Als dat zo is dan zullen we dat met jouw huisarts overleggen.